Długo oczekiwaliście, ale zdecydowanie warto. Postanowiłam wypróbować hit internetu oraz hit z dziedziny fitness, a mianowicie pizzę kalafiorową. Bez glutenu, samo zdrowie, warzywnie i pysznie, składniki można sobie modyfikować i dodawać wedle uznania :) Także kombinujecie.
Składniki na spód do pizzy:
* średniego rozmiaru kalafior
* jajko
*ser mozzarella
* płaska łyżeczka bazylii
* płaska łyżeczka oregano
* szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos pomidorowy:
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* ząbek czosnku
* szczypta soli
* pół łyżeczki bazylii
* łyżeczka czubata oregano
Przygotowanie ciasta:
Kalafor podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniać w malakserze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na durszlaku wyłożyć gazę / tetrową ściereczkę i na nią wsypać kalafior. Docisnąć go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryć papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy, wyłożyć składniki np.ser żółty, pieczarki, cebula, szynka Na koniec posypać całość delikatnie serem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz