Wiemy co jemy - to podstawa ;) Dlatego dziś polecam każdemu szybki i genialny sposób na znakomite drożdżówki z owocem i kruszonką. Idealne na deser, do pracy, szkoły czy na II śniadanie.
Składniki na 9 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
- 400 g truskawek/rabarbaru lub innych owoców
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Wymieszać
mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić
gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu,
przykryte, do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych
części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych
odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia
objętości.
Gdy
bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej
wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki
(ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie
nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć owoce. Bułeczki
posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
- 60 g roztopionego masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz