sobota, 12 października 2013

14. Ciasto drożdżowe z nutą rabarbaru...

Ostatnio postanowiłam wykorzystać to, że znalazłam w zamrażarce dużo rabarbaru. Zamarzył mi się puszysty drożdżowiec. Wyjęłam okrągłą formę i wzięłam się za przygotowywanie. Takim oto sposobem i natchnieniem Madame Edith powstało niżej zamieszczone ciasto ;) 













 Przygotowanie ciasta: 

Do miksera wsypać mąkę, dodać rozczyn, sól, cukier puder, jajka i roztopione masło. wyrabiać ciasto, aż będzie odstawiać od ścianek miski. 
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy.
Przykryć ściereczką i poczekać, aż urośnie (podwoi swoją objętość po około 1,5h) ;)
Po wyrośnięciu ciasta rozłożyć rabarbar na wierzch i posypać kruszonką wyjęta z zamrażalnika









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz