Jak zdążyliście zauważyć ostatnio mam słabość do rabarbaru. Dziś postanowiłam wyczarować drożdżowe racuchy z tym właśnie owocem ;) Przepis wydaje się troszkę czasochłonny i skomplikowany, ale to tylko pozory. Połączenie to daje ciekawy smak - warty wypróbowania !!! Jeżeli nie posiadacie rabarbaru albo po prostu nie lubicie możecie dodać swoje ulubione owoce np. jabłko ;)
Składniki: (na 7-8 racuszków)
100 g mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna)1/2 szklanki mleka
1 białko
1 łyżka fruktozy lub cukru
15-20 g drożdży
rabarbar
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do drożdży 1 łyżkę mąki oraz połowę porcji mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dodać resztę mleka, mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut).
Ubić białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z białka i pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Podawać posypane fruktozą i cynamonem, polane syropem z agawy, posmarowane domowym dżemem bez cukru lub bez żadnych dodatków.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz