wtorek, 27 sierpnia 2013

2. Domowe pyzy/kluski na parze

Któż z Nas nie zna pyz czy klusek na parze (u naszych sąsiadów czechów znane pod postacią knedliczka). Dziś chcę podzielić się z Wami szybkim, zdrowszym i pysznym przepisem, który jakiś czas temu znalazłam u littlebrainchild. Gdy tylko zrobiłam je po raz pierwszy moja rodzina nie chce żadnych innych, a babcia aż nie dowierzała, że wystarczy 15 minut i danie raz dwa będzie na stole. Dzisiejsza wersja podana z mięsem, latem, w sezonie owocowym pyszne jako deser lub obiad na słodko sos jagodowy, truskawkowy. Gorąco POLECAM !!!!


 Z jednej porcji wychodzi w zależności od wielkości od 8-10 sztuk
 Składniki:
- 100ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 niepełna płaska łyżka cukru
- 240g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie: mleko podgrzej wraz z drożdżami do czasu, aż będzie letnie (nie gorące, bo drożdże się sparzą i nie będą pracować!). Następnie dodaj tę mleczną mieszankę do miski z cukrem, mąką, jajkiem i solą. Wyrób całość na jednolite, elastyczne ciasto, podziel je na 8-10 równych części i każdą z nich uformuj na kształtną kulę. Przełóż je do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na ok 15 minut. Po upływie tego czasu gotuj je na parze przez ok 15-20 minut.

rosną sobie kuleczki ;)
  
 uparowane kluchy ;p
  
danie na talerzu ;D 

 Szacowana wartość energetyczna:

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli jeden taki klusek ma 250 kcal, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odp. Jedna kluska ma 103kcal (przy napisie porcja należy kliknąć strzałkę i wtedy wychodzi sztuka) :)

      Usuń