Witajcie!
Zebrałam ostatnio jabłka z sadu i postanowiłam coś ciekawego z nich zrobić. Pierwszy na myśl przyszedł mi mój ukochany jabłecznik, ale chwilkę pomyślałam i stwierdziłam, że może by tak wykorzystać mąką pełnoziarnistą i zrobić zdrowszą wersje drożdżowca. Szukając natchnienia w internecie spróbowałam pomysłu z bloga ostra-na-slodko tak tez oto niżej możecie ujrzeć ciekawą i pyszną wersję pełnoziarnistego drożdżowca, który gorąco polecam. Ciasto robiłam po raz pierwszy takim sposobem, jabłuszka z cynamonem idealnie komponują się z budyniem,a owsiankowa kruszonka na wierzchu dodaje całości tego "coś" ;)
Ciasto :
- mąka pełnoziarnista – 250 g
- mleko – 200 ml
- drożdże świeże – 30 g
- cukier – ok. 1/4 szklanki
- żółtko – 2 szt
- sól – 1 łyżeczka
- masło – 50 g
- mleko – 200 ml
- drożdże świeże – 30 g
- cukier – ok. 1/4 szklanki
- żółtko – 2 szt
- sól – 1 łyżeczka
- masło – 50 g
Masa jabłkowa :
- jabłka – 300 g
- cynamon – 1 łyżeczka
Kruszonka :
- mąka pszenna – 0,5 szklanki
- płatki owsiane górskie – 50 g
- masło – 50 g
- cukier – 0,5 szklanki
Masa budyniowa :
- mleko - ok. 280 ml
- budyń waniliowy z cukrem – 1 op.
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- jabłka – 300 g
- cynamon – 1 łyżeczka
Kruszonka :
- mąka pszenna – 0,5 szklanki
- płatki owsiane górskie – 50 g
- masło – 50 g
- cukier – 0,5 szklanki
Masa budyniowa :
- mleko - ok. 280 ml
- budyń waniliowy z cukrem – 1 op.
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Do garnka wsypujemy około 1/4 szklanki mąki. Wlewamy gorące mleko i całość dokładnie mieszamy łyżką. Pozostawiamy do ostudzenia. Drożdże kruszymy i dodajemy do nich połowę cukru i razem mieszamy łyżką. Do ostudzonej mąki przelewamy drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski. Żółtka ucieramy na puszystą masę ze szczyptą soli. Dodajemy pozostały cukier i dalej ucieramy. Przekładamy do miski z mąką. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie mieszamy a następnie wyrabiamy ręką, aż będzie odchodzić. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki i posypujemy dość gęsto cynamonem + ewentualnie cukrem
Kruszonka : Do mąki dodajemy miękkie masło , cukier i płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy i zgniatamy ręką aż do uzyskania sypkiej kruszonki.
Masa budyniowa : W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając , by uzyskać gładki krem bez grudek.
Całość: Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy wkładamy ciasto drożdżowe. Na nim rozkładamy obok siebie pokrojone jabłka. Wylewamy gorący budyń. Po wierzchu rozsypujemy (gęsto) przygotowaną kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Wypróbuję przy najbliższej okazji. Też mogę podesłać Ci sporo przepisów dla zwiększenia Twojej kolekcji. Szukaj, szperaj, próbuj i zdobywaj świat. Gratuluję pomysłu i powodzenia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;) Jestem jak najbardziej otwarta na propozycje, nowe przepisy. Powoli się wszystko będzie rozkręcać będzie domowy chleb, ciasteczka owsiane, zdrowe pieguski, domowe pyzy, domowy budyń itp. ;] Wszelkie przepisy, propozycje proszę kierować przez formularz albo bezpośrednio na e-maila fantazjazdrowegosmaku@gmail.com Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń