środa, 28 sierpnia 2013

3. Domowy ryż na mleku

Idealna propozycja na poranny posiłek lub jako deser. Bez porównania ze sklepowymi gotowcami. Idealny ze świeżymi owocami, dżemem, ziarnami itp. Moja śniadaniowa wersja to brązowy ryż na mleku, z odrobiną masła orzechowego oraz dżemu agrest-kiwi, a do tego płatki migdałów i ziarna słonecznika. 

Składniki:
- paczka brązowego ryżu
- około 150ml mleka + śmietanka około 40-50ml jeżeli chcecie konsystencje ala Berliso ;p
- szczypta cukru waniliowego

Przygotowanie:
Ryż brązowy gotujemy 40 min. Wkładamy ryż do garnka zalewamy mlekiem i gotujemy, ciągle mieszając. Po chwili dodajemy śmietankę i dalej mieszamy. Czynność ta powtarzamy,aż do uzyskania odpowiadającej Nam gęstości. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru waniliowego. Podajemy z dowolnymi dodatkami.  



Szacowana wartość energetyczna:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz