sobota, 21 września 2013

11. Zdrowe muffiny bananowe "Smaki życia" z kawałkami czekolady...

Dziś prezentuję Wam drugi genialny przepis z książki "Smaki życia" Stacey Ballis ;) Każdy z nas uwielbia muffiny, a te szczególnie urzekają smakiem. Można zrobić wersję taką słodką, ale też próbowałam już na pikantno z tuńczykiem (wtedy musicie wyeliminować cynamon, banana, czekoladę), wersja z jabłkami również jest fantastyczna ;p Wszystko zależy od Was, a więc zaczynamy... 


Składniki:

  • 1 1/4 szklanki plus 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki odtłuszczonej maślanki 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajo
  • 3 naprawdę dojrzałe banany, zgniecione
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki kawałków gorzkiej czekolady
 Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190oC. Ułóż na blaszce 12-14 papierowych foremek na babeczki. Połącz suche składniki, odkładając na bok 1 łyżkę mąki. dodaj maślankę, olej, jajo i banany, ostrożnie wymieszaj. Dodaj orzechy i czekoladę, a także łyżkę mąki  i wymieszaj. Napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz 15-20minut.






 

Szacowana wartość energetyczna  :

1 komentarz: