poniedziałek, 9 września 2013

8. Domowe, wiejskie maślankowe bułeczki....

Często kiedy mam możliwość jeżdżę do pobliskiej wioski, gdzie znajduje się mała, rodzinna piekarnia. Jest tam pieczywo tylko naturalne, bez barwników, konserwantów itp. Kiedy znalazłam ten przepis i odtworzyłam go w swojej kuchni poczułam piękny widok rosnących kuleczek, które przypominają właśnie tamte wypieki. Bułeczki robione na maślance, bardzo szybko, bardzo dobre na poranne śniadanie w wersji słodkiej jak i pikantniejszej ;)






Z tych składników wychodzi od 12-15 bułeczek:
  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g),
  • 130 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni),
  • 250 ml maślanki,
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść elastyczne, nie klejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut przykrywając misę ściereczką.
Ciasto znów wyrobić, podzielić na 12 części. Uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut o wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki posypać lekko mąką. Piec 12-15 minut.

    
 Szacowana wartość energetyczna:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz