Wspaniała wersja domowych piegusków, która często gości u mnie jako deser czy dodatek do szkoły. Przepis pochodzi ze wspaniałej książki Stacey Ballis pt. "Smaki życia", która gorąco polecam. Ale opowiem o niej w następnym wpisie ;D
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 a nawet 1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajo
1/4 szklanki chudego mleka
większa połowa tabliczki gorzkiej czekolady (wiórki, drobne kawałeczki)
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki kokosu
Rozgrzej piekarnik do 200oC. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajo, mleko, dokładnie połącz całość. Wsyp suche składniki. dodaj wiórki czekoladowe i płatki owsiane. Formuj okrągłe ciastka łyżką na blaszce i piecz je 12-14 minut, aż do zbrązowieją się na brzegach


Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz